Cases

Monumentenpaspoort

Overheden

De provincie Zeeland heeft meer dan 3500 rijksmonumenten, het merendeel van deze gebouwen is niet duurzaam of kan (drastisch) verbeterd worden. Een hele uitdaging, zeker nu de energietransitie zo belangrijk is geworden. 'Erfgoed Zeeland' inspecteert en adviseert huiseigenaren en gebruikt een tool waarmee ze deze huizen kunnen inspecteren en rapporten kunnen maken om de duurzaamheid te vergroten. Voor de huiseigenaren zijn de rapporten online beschikbaar als naslagwerk.

iPad

De tool is genoemd naar het daadwerkelijke rapport dat monumenteneigenaren ontvangen; Duurzaam Monumenten Paspoort. De inspectie en het advies worden vaak gesubsidieerd door de gemeente. Het project is eind 2019 live gegaan, maar we hebben in 2020 nog veel meer functionaliteit ontwikkeld.

Onboarding en planning inspectie Het begint allemaal bij de vastgoedeigenaar die een inspectie van de duurzaamheid van het pand aanvraagt. De adviseurs van Erfgoed Zeeland maken een account aan voor de eigenaar om in te kunnen loggen. Nadat de eigenaar de benodigde gegevens heeft ingevuld zal de adviseur een afspraak inplannen voor de daadwerkelijke inspectie op locatie. 

De inspectie ter plaatse Wanneer de adviseur arriveert, gebruikt hij een tablet waarop hij onze headless (ReactJS gebaseerde) inspectietool laadt. De tool zorgt ervoor dat de adviseur zich kan concentreren op de eigenlijke inspectie en leidt hem door de gegevens die hij moet verzamelen. Connectiviteit kan een probleem zijn in dit soort panden en daarom hoeft de tool alleen verbonden te zijn tijdens het opslaan van de gegevens in de database.

Het eigenlijke rapport samenstellen Wanneer de adviseur terugkeert naar zijn bureau, kan hij beginnen met het opstellen van een nieuw rapport "Duurzaam monumenten paspoort". Het systeem presenteert alle gegevens van de feitelijke inspectie ter plaatse in een zijbalk die kan worden gebruikt als een snelle referentie van alle panden die hij heeft verzameld. Ook zullen sommige gegevens die 1-op-1 gebruikt moeten worden, zoals berekeningen van de totale vierkante meters gevel, al automatisch worden ingevuld.

Publicatie en raadpleging van het rapport Als de adviseur klaar is, zal hij het rapport publiceren en daarmee beschikbaar maken in de account van de eigenaar. De eigenaar wordt geïnformeerd en kan inloggen in het systeem (2FA) om een mooi opgemaakt "Duurzaam monumenten paspoort" te krijgen. Het paspoort toont foto's van werkelijke problemen die de adviseur tijdens de inspectie heeft aangetroffen, en toont grafieken van hoe de kosten zullen dalen wanneer bepaalde verbeteringen worden aangebracht, enz. In 2020 en 2021 hebben we een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Bijvoorbeeld de mogelijkheid voor een eigenaar om het hele rapport en de factuur over te dragen aan een nieuwe huiseigenaar. Met deze functie blijft de rekening niet bij de eigenaar van het huis, maar bij het huis zelf. Een andere nieuwe functie is het exporteren naar PDF en het beschikbaar maken van een 'printversie'.

Ook is de gehele installatie nu Drupal 9.

Monumentenpaspoort

Bekijk website
  • Monument1
  • Monument4
  • Monument5
  • Monument2
  • Monument3

Monumentenpaspoort

Bekijk website