De Drupal-community is als een warm bad voor Esmeralda Tijhoff

13 juni 2025

Wie zijn al die personen die, vaak vrijwillig achter de coulissen, zich inzetten voor de communities rondom open source contentmanagementsysteem Drupal? Waarom is je inzetten voor Drupal zo de moeite waard? Deze keer aan het woord: Esmeralda Tijhoff.

Esmeralda Tijhoff over vrijwilligerswerk voor Drupal

“Toen ik in 2018 bij DICTU begon als Drupal-ontwikkelaar, voelde het alsof ik op mijn plek viel. Niet alleen omdat ik eindelijk weer kon bouwen aan iets tastbaars – overheidswebsites en intranetten waar mensen echt wat aan hebben – maar ook omdat ik ontdekte dat daar, onder de motorkap, iets veel groters schuilging: een wereldwijde open source community. Een gemeenschap waar samenwerking, kennisdelen en inclusie centraal staan. Voor mij voelde die gemeenschap als thuiskomen.”

 

Kennis delen

“Mijn carrière begon heel ergens anders: als onderzoeker en docent Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In de wetenschap was ik gewend om kennis open te delen, samen te werken over grenzen heen, en altijd nieuwsgierig te blijven. Diezelfde waarden vond ik terug bij Drupal – een open source content management systeem waar de kracht zit in de mensen die eraan bijdragen.”

“Mijn eerste kennismaking met de community was op Drupaljam, het jaarlijkse Nederlandse Drupal-event. Wat me meteen opviel was het sterke gemeenschapsgevoel. Iedereen kende elkaar, mensen hielpen elkaar, en er hing een sfeer van samenwerking en vakmanschap. Tegelijkertijd zag ik ook dat het een behoorlijk mannelijke wereld was. En daar wilde ik iets aan veranderen.”

Ticket voor DrupalCon Praag

“Ik raakte al snel betrokken bij de bredere Europese Drupal-community. Op Drupaljam won ik een ticket voor DrupalCon Praag. Reis en verblijf zitten daar niet bij in dus ik moest echt even bij mezelf nagaan: wilde ik dit wel? Een week van huis, voor een congres waar je niemand kent, interen op je vakantiegeld. Ik vond een manier en begon aan een urenlang, koud avontuur met nachtelijke overstappen op gure Flexbus-stations. Mijn hotel had bedden van karton, maar ik was er. Op mijn eerste echte internationale Drupal-event. En het was het allemaal waard.”

“In Praag ontmoette ik Christine, die ook alleen was, en met wie ik meteen een klik had. Samen liepen we rond, gingen naar sessies, en ontdekten de community. Uit nieuwsgierigheid schoof ik bij een Birds of a Feather (BoF) aan – een soort van informele bijeenkomst  – waar Baddy Sonja een discussie leidde met lokale Drupal Associations. Ik wist niets van hoe de community georganiseerd was, wie de events runde, of dat je überhaupt lid kon zijn van een Association. Maar ik leerde snel.”

“Wat ik daar hoorde, raakte me: overal in Europa zaten mensen die werkten aan Drupal, maar nauwelijks met elkaar in contact stonden. Ze deden vaak dubbel werk, vonden steeds opnieuw het wiel uit, gewoon omdat er geen structurele samenwerking bestond. Dat kon anders, dacht ik.”

Een laagdrempelig netwerk groeide uit tot NEDA

“Terug in Nederland begon ik met het opzetten van een laagdrempelig netwerk. Ik nam deel aan de Slack-kanalen van local associations en breidde zo mijn contacten uit. Ook bouwde ik een adressenbestand op van locale groepen door online te zoeken en rond te mailen. En daarna prikte ik een datum en stuurde iedereen een uitnodiging voor een online meeting. We gingen praten met elkaar, kennis uitwisselen, samenwerken aan projecten. Dat werd NEDA – het Network of European Drupal Associations. We versterken nu het merk Drupal in Europa, bouwen samen aan tools, delen onze ervaringen en zijn actief betrokken bij het vormen van een internationale Drupal Federatie met de Drupal Association.”

“Inmiddels ben ik ook zelf ook bestuurslid van een local association geworden: Stichting Drupal Nederland. Ik dacht eerst: ‘Die zitten niet te wachten op mij. Ik ben geen senior Drupal ontwikkelaar’. Maar ze hadden juist veel aan de andere kwaliteiten, zoals marketing en communicatie.”

 

“Het is ongelooflijk hoeveel een gemeenschap kan bereiken als je de juiste verbindingen legt. In 2024 ontving ik tijdens DrupalCon Barcelona de Women in Drupal Award – een erkenning waar ik ontzettend trots op ben, omdat het ook symbool staat voor de zichtbaarheid en waarde van vrijwilligerswerk binnen open source.”

Esmeralda Tijhoff is winnaar van de Women in Drupal Award
Esmeralda Tijhoff kreeg tijdens DrupalCon 2024 de Women in Drupal Award

 

Vrienden, netwerk, vaardigheden en zingeving

“Als mensen me vragen waarom ik me zo inzet voor Drupal, dan zeg ik altijd: ‘vrijwilligerswerk levert je zó veel op’. Vrienden. Netwerk. Nieuwe vaardigheden. Zingeving. En het gevoel dat je samen met anderen, iets maakt dat ertoe doet. Dat gevoel gun ik iedereen.”

“Als jij twijfelt of je iets kunt betekenen voor de Drupal-community: ja, dat kan! Wat je achtergrond ook is – technisch of niet – er is altijd een plek voor jouw bijdrage. En het begint gewoon, met nieuwsgierigheid.”

Ook bijdragen aan de Drupal-community? Neem contact op met Stichting Drupal Nederland via bestuur@drupal.nl.