DrupalPod: de nieuwste ontwikkeling op het gebied van drupal development omgevingen

12 november 2021

Het is inmiddels al even geleden sinds de DrupalCon Europe 2021 af liep. Het was een succes, en voor ondergetekende de beste virtuele DrupalCon tot nu toe.

Dat heeft deels te maken met de onthulling van een nieuwe module die zo veel mogelijkheden biedt, dat ik me af vroeg hoe ik had kunnen missen dat hij bestond (het antwoord is: de module was nog maar nét af toen ik de demo zag tijdens DrupalCon).

DrupalPod heet ‘ie, de module waarvan de demo me tot tranen van ontroering bracht toen ik me bedacht wat deze ontwikkeling betekent.

Drupalpod

Wat is het?

DrupalPod is een integratie van Drupal.org en GitPod. Met deze integratie kan men vanuit elk issue voor Drupal 8 of hoger gebruik maken van de browser-plugin DrupalPod om met een paar klikken een complete ontwikkelomgeving voor Drupal op te zetten op GitPod. Opties zijn: het selecteren van een branch die aan het issue is gelinkt, het selecteren van de Drupal versie (8.9.x of hoger), het runnen van een patch die is geüpload in het issue, en het kiezen van het installatieprofiel. 

De ontwikkelomgeving komt compleet met een IDE, optioneel phpStorm, debugger, terminal en iframe naar de “lokale” Drupal installatie. Het is tevens mogelijk om bepaalde URL’s te genereren zodat de omgeving gedeeld kan worden met anderen, waarbij jij bepaalt hoeveel rechten je wil geven aan de ontvanger van de URL. Het is bij bepaalde settings mogelijk om de ander te laten committen onder jouw naam. 

Wat betekent dit?

Deze module kan voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Maar het is vooral het antwoord op een lang gekoesterde wens van vele mentoren en contributors. Het is nu namelijk mogelijk om waar dan ook, bij wie dan ook, op welk OS dan ook binnen enkele minuten een Drupal ontwikkeling omgeving op te zetten. Weg zijn de vele hindernissen die een (nieuwe) contributor moest nemen om te kunnen bijdragen aan het verbeteren van ons geliefde open source product. Weg zijn de noodgedwongen bad practices die mentoren moesten begaan om ervoor te zorgen dat nieuwe contributors konden bijdragen (lees: het aanleveren van een ontwikkelomgeving via een USB stick aan alle nieuwe contributors, het moeten installeren van software op laptops die de eigendom zijn van bedrijven die het niet zo leuk vinden of onmogelijk maken dat er onbekende software op wordt geïnstalleerd, etc.). Het neemt ontzettend veel zorgen weg bij zowel mentoren als contributors, zodat de community kan doen waar het écht om gaat: het product verbeteren. Dat is toch wat we allemaal willen?

DrupalPod is een initiatief van Ofer Shaal en informatie over het project kan worden bekeken via https://www.drupal.org/project/drupalpod