Drupal zet in op Marketing

12 november 2023

Een terugblik op DrupalCon Lille 2023 ​​​​​​​

Drupalcon Lille 2023

DrupalCon wederom druk bezocht

Het zit er weer op, DrupalCon was wederom een bijzondere belevenis voor Drupal enthousiastelingen in Europa en daarbuiten. Met een grote diversiteit aan presentaties, spontane BoF meetings en volop netwerkmogelijkheden wist het event zowel ontwikkelaars als editors, managers en beleidsmakers te boeien. Oprichter Dries Buytaert lichtte in zijn keynote de strategische koers toe die Drupal de komende tijd volgt. Wat kunnen we van Drupal verwachten?

Focus op marketing

Drupal blijft zichzelf continu opnieuw uitvinden en versterken. Met de komst van Drupal 10 heeft de techniek achter het framework weer een grote stap gezet. De potentie van het CMS is dan ook onovertroffen. Voor wie het kent. Maar hoe komen potentiële partijen die behoefte hebben aan een sterk, modern en flexibel framework aan kennis over Drupal?

Het Drupal open-source framework biedt een grote flexibiliteit en uitgebreide plug-in-ecosysteem. Het is met haar wereldwijde community een krachtige speler op de markt. Drupal heeft veel meer te bieden dan concurrerende no-code hostingplatforms en andere dynamische front-end-frameworks.

In zijn keynote lichtte Dries toe dat er een nieuwe focus op marketing ligt om deze kennis breder te verspreiden. Het Drupal Marketing Committee en lokale enthousiaste marketeers wereldwijd werken momenteel hard aan het versterken van het merk Drupal.

Internationale community

Daarnaast gaat Drupal de community versterken, en wil de Drupal Association (DA) lokale organisaties en initiatieven ondersteunen. Vorig jaar is op initiatief van ons bestuurslid Esmeralda Tijhoff een Europees netwerk voor Drupal Local Associations van start gegaan, onder de naam Network for European Drupal Associations (NEDA). NEDA zet twee maandelijkse online meetings op. Tijdens de vergadering van de Local Associations Boards op DrupalCon Lille, schoven zowel Dries als leden van de DA aan om steun te bieden bij het opzetten van nieuwe lokale organisaties en het organiseren van Drupal events in Europa. 

Stichting Drupal Nederland hecht veel waarde aan de internationale samenwerking binnen Drupal. Zo hebben we dit jaar de broncode van onze website drupal.nl met de Franse Association gedeeld. Hiermee konden zij een eigen Franstalige website lanceren, drupal.fr.

Ons bestuurslid Björn organiseerde in Lille een meeting voor lokale Associations die ook gebruik willen gaan maken van de broncode. Samen met België, Duitsland en Oostenrijk is de techniek besproken die nodig is om dit toekomstbestendig op te zetten en teruggave aan de broncode vanuit andere landen goed in te kleden. Met onze broncode kunnen de lokale organisaties een eenduidig en professioneel beeld uitdragen met minimale inspanning. Het project is te volgen op Drupal Slack kanaal #la_eu en op drupal.org/project/la_eu.

Drupal is inclusief

Drupal zet zich actief in voor een inclusieve gemeenschap. Het gebruik wordt toegankelijker voor niet-technische mensen en de bekende steile leercurve voor Drupal ontwikkelaars wordt aangepakt.

Drupal werkt momenteel ook hard aan het vereenvoudigen van het CMS. Zo lopen er momenteel initiatieven om de user interface gebruiksvriendelijker en intuïtiever te maken. Andere ontwikkelingen zoals Project Browser, willen van Drupal een out-of-the-box product maken zodat het snel en simpel ingezet kan worden. 

Het streven naar een inclusieve community is ook te zien aan de Women in Drupal Award die vorig jaar voor het eerst werden uitgereikt. Deze Awards zet inspirerende vrouwen in het zonnetje die bijzondere bijdragen hebben geleverd aan Drupal in de breedste zin van het woord. In de Scale Category won de ons bekende Lenny Moskalyk. Zij was dit jaar de moderator op DrupalJam. In de Define categorie won Tiffany Farriss. De Franse Marine Gandy die zich dit jaar buitengewoon heeft ingezet om DrupalCon Lille mogelijk te maken, won in de categorie Build. 

Ook in het programma was te zien dat Drupal aandacht heeft voor diversiteit. Naast de technische talks over het toegankelijk maken en houden van code, waren er ook presentaties over de toegankelijkheid van content op website. Bovendien waren er tal van persoonlijke talks over de toegankelijkheid van de Drupal community.  

Tot Barcelona!

Volgend jaar wordt DrupalCon gehouden in Barcelona. Ook dan zal Stichting Drupal Nederland weer aanwezig zijn om internationaal samen te werken aan de nieuwste ontwikkelingen binnen Drupal.