Drupal 8.6.0 release: meest significante Drupal 8 update tot nu toe

7 september 2019

De open source gemeenschap van Drupal ontwikkelaars heeft recentelijk een grote upgrade voor Drupal 8 aangekondigd. Deze upgrade zorgt voor een betere gebruikerservaring en zet redacteurs in hun kracht. Van een makkelijkere installatie en meer stabiele upgrades voor beheerders, tot een verbeterde gebruikerservaring voor het marketing- en redactieteam, Drupal 8.6.0. voorziet in een significante verbetering ten opzichte van alle voorgaande Drupal versies.

update

In de nieuwe demo kunnen websitebouwers zien wat er allemaal mogelijk is. Ook kunnen marketing teams gemakkelijk complexe content publiceren dankzij de nieuwe content editor functionaliteiten, zoals verbeterde video-embedding, een nieuwe mediabibliotheek, een functie voor workspaces om de workflow bij te houden en significante verbeteringen aan de lay-out. Zoals gebruikelijk is bij belangrijke versie-updates, zullen gebruikers ook een flink aantal algemene fixes en test-verbeteringen zien.

Megan Sanicki, Executive Director van de Drupal Association: “Drupal 8.6 is een significante upgrade door de nadruk op het gebruiksgemak. De klantervaring is verbeterd, waardoor het makkelijker en goedkoper wordt om te migreren vanuit oude versies. Marketing teams kunnen zo veel sneller impact maken. Dankzij de zeer betrokken open source ontwikkelaars die zich vooral bezig hebben gehouden met functionaliteiten voor de klant, ben ik ontzettend enthousiast over deze release en wat er nog in het verschiet ligt voor Drupal."

Wat is er nieuw in Drupal 8.6.0?

Allereerst is de ondersteuning voor migratie sterk verbeterd, wat het aanzienlijk makkelijker maakt om te migreren van Drupal 6 en 7 naar Drupal 8. Deze release bevat Migrate Drupal (migraties van voorgaande grote Drupal versies) als Migrate Drupal UI (het upgraden van de user interface), twee modules die helpen om oudere websites te updaten. Dit houdt bijvoorbeeld in dat wanneer er nu wordt gewerkt met een eentalige Drupal 6 of 7 website, een ondersteunende, ingebouwde user interface gebruikt kan worden om de website naar Drupal 8 te migreren. Er wordt nog steeds geëxperimenteerd met de meertalige migraties, welke zijn meegenomen in de Migrate Drupal Multilingual plug-in.

Ook nieuw in deze versie is de stabiele ingebouwde ondersteuning voor het embedden van externe media om Youtube en Vimeo video’s direct te kunnen opnemen in de content. Met de nieuwe mediabibliotheek kan er door bestaande media gebladerd worden en nieuwe media worden toegevoegd met een geïntegreerde widget. De mediabibliotheek kan worden aangepast naar de behoefte van de klant. 

De lay-out capaciteiten in Drupal 8.6.0 zijn sterk verbeterd. De experimentele Layout Builder is een nuttige verbetering voor websitebouwers. Deze maakt het nu mogelijk om verschillende lay-outs te definiëren afhankelijk van de doeleinden waarvoor deze worden gebruikt (zo kan een overzicht van content verschillen van de zoekresultaten van dezelfde content). In plaats van te worden beperkt door velden die boven elkaar zijn gestapeld, kunnen gebruikers dynamische secties inzetten, waardoor er meer opties voor aangepaste lay-outs zijn. Hierdoor is het nu ook mogelijk om content toe te voegen die binnen één specifieke lay-out hoort. Dit is handig bij bijvoorbeeld een promotie die alleen zichtbaar moet zijn op een enkele landing page.

Drupal 8.6.0 biedt nu ook een demo profiel en een template binnen het installatieprogramma. Dit is zeer  interessant voor potentiële gebruikers van Drupal die het CMS willen beoordelen en ook voor websitebouwers omdat het snel en duidelijk laat zien wat er allemaal mogelijk is met Drupal 8. De demo van kooktijdschrift Umami is een mooie, moderne demo die de nieuwe capaciteiten van Drupal presenteert door middel van een fictieve food website. Hierbij is ook het datamodel, de overzichten, de content creatie mogelijkheid en moderatie van Drupal inbegrepen. Hierbij worden ook dummy auteurs en  redacteuren aangemaakt om de verschillende aspecten van de nieuwe content management interface te kunnen ervaren.

Tiffany Farris, CEO van digital agency Palantir.net: “Drupal biedt krachtige mogelijkheden. Deze zijn te lang achter de schermen verborgen gebleven, waar alleen bestaande of technische gebruikers ze konden ervaren. We zijn heel blij dat we nu Umami hebben om die krachtige mogelijkheden direct te kunnen laten laten zien aan de technische- en marketing teams.

Daarnaast biedt Drupal 8.6.0 een nieuwe, experimentele Workspace module, die cruciaal is bij het reviewen van grote hoeveelheden content. De huidige content moderatie functie werkt goed bij het aanpassen van individuele stukken content middels een aanpassings- en goedkeuringsworkflow. In de nieuwe module kunnen meerdere stukken content tegelijk gereviewd worden, inclusief de mogelijkheid om meerdere workspaces te definiëren, wijzigingen aan te brengen en te publiceren met een intuïtieve user interface.

Alimentation Couche-Tard is een bedrijf dat grote behoefte had aan razendsnelle communicatie binnen de organisatie, en voegde diverse legacy systemen samen om een wereldwijd intranet te creëren voor haar personeel. Het nieuwe intranet, Inner Circle genoemd, is een krachtig platform om berichten en operationele informatie uit te wisselen binnen het hele bedrijf, waarbij het organisatiebrede synergieën en efficiëntie creëert voor meer dan 100.000 werknemers. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de content autorisatie, workflow en meertalige functies van Drupal 8, om zo een forum neer te zetten dat zowel “super local”  als “ super global” is.

Couche-Tard kan alle kennis, inhoud en middelen van de organisatie samenvoegen op één plek en vervolgens filteren om zo een zeer persoonlijke ervaring te bieden voor elke werknemer of belanghebbende op basis van hun rol, geografie en taal” vertelt Marie-Noëlle Cano, Alimentation Couche-Tard Senior Director of Global Communications. “Met Drupal 8 verbeterde Couche-Tard niet alleen de scope, snelheid en inhoud van haar interne communicatie, ook de kosten daalden.”  

Tot slot hebben de Drupal ontwikkelaars er hard aan gewerkt om het makkelijker te maken een snelle evaluatie- of ontwikkelingsomgeving te starten. De vele technische verbeteringen maken een snelle installatie mogelijk, die direct in de browser kan worden gebruikt. Het installatieprogramma herkent nu ook bestaande configuraties en biedt de optie om eenvoudig een website opnieuw samen te stellen vanuit een bestaande configuratie. Content wordt direct uit de cloud gehaald en hoeft niet meer lokaal te worden opgeslagen.

Deze update zit vol met nieuwe, grensverleggende mogelijkheden die laten zien dat Drupal hét go-to platform is voor ambitieuze online ambities. Namens de Drupal Association en de open source gemeenschap van Drupal professionals wil ik iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan Drupal 8.6.0” aldus Megan Sanicki. 

Over Drupal

Drupal is content management software die wordt gebruikt om websites en applicaties te maken die veelal dagelijks worden gebruikt. Drupal heeft sterke standaardfuncties, eenvoudige content-authoring, betrouwbare prestaties en uitstekende beveiliging. Het onderscheidt zich door de flexibiliteit: modulariteit is één van Drupal’s kernprincipes. Alle tools helpen bij het bouwen van de veelzijdige, gestructureerde content die ambitieuze online experiences vandaag de dag nodig hebben.  

 Over de Drupal Association

De Drupal Association richt zich op het ondersteunen van het Drupal Project, haar community, en de groei ervan. De Drupal Association helpt de community met financiering, infrastructuur, educatie, promotie, distributie en online samenwerking op Drupal.org. Stichting Drupal Nederland richt zich hierbij op het verbinden van gebruikers en organisaties in Nederland die met Drupal werken of hier meer over willen weten.