Cases

Sekswerk.info. Alles over sekswerk in Nederland.

Gezondheidszorg

Een veilige en betrouwbare online ruimte waar sekswerkers relevante en actuele informatie kunnen vinden over (seksuele) gezondheid, veiligheid, werk en regelgeving. 

Sekswerk info

De nieuwe website Sekswerk.info, een website van Soa Aids Nederland, is de go-to website voor sekswerkers. De website is een veilige en betrouwbare online ruimte en biedt vrouwelijke, mannelijke en transgender sekswerkers relevante en actuele informatie over (seksuele) gezondheid, veiligheid, werk en regelgeving. Ook zet de organisatie zich in voor de verbetering van de positie van sekswerkers als het gaat om sekswerk en is een verbinder als het gaat om de gezondheid en rechten van sekswerkers. Onderdeel van de nieuwe website is het Klachtenloket, waar sekswerkers een vraag kunnen stellen of een klacht kunnen achterlaten over een organisatie zoals een bank of de Belastingdienst. Op deze manier wil het Klachtenloket een brug slaan tussen sekswerkers en de verschillende instanties in Nederland. Puurpxl realiseerde dit baanbrekende online platform ter ondersteuning van de seksuele gezondheid in Nederland in samenwerking met Soa Aids Nederland en LimoenGroen. 

De website Sekswerk.info is ontworpen met aandacht voor toegankelijkheid en vindbaarheid. U vindt er uitgebreide informatie en advies over seksuele gezondheid, veiligheid, werk en regelgeving. U kunt eenvoudig online via de GGD een gratis test op soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen) regelen en vindt er ook informatie over hoe u zich kunt laten vaccineren tegen Hepatitis B.

Het belangrijkste onderdeel van de nieuwe website is het Klachtenloket. Zaken als het openen van een bankrekening, het aanvragen van een hypotheek of het regelen van een vergunning zijn voor sekswerkers vaak lastig door ingewikkelde regelgeving of de vooroordelen rond sekswerk. De communicatie tussen overheidsinstanties, commerciële organisaties en sekswerkers verloopt regelmatig moeizaam en sekswerkers hebben vaak het gevoel dat ze niet serieus worden genomen. In de meeste gevallen weten ze niet welke stappen ze moeten ondernemen om hun situatie te verbeteren, waardoor sekswerkers te vaak worden uitgesloten van essentiële diensten. Het Klachtenloket verwijst sekswerkers door naar de juiste plek en biedt ondersteuning bij het indienen van klachten bij verschillende instanties en organisaties. Wanneer er terugkerende klachten zijn over een specifieke instantie of organisatie, worden zij op de hoogte gebracht. Samen met het professionele team achter het Klachtenloket wordt naar een oplossing gezocht. Elke klacht wordt persoonlijk, onafhankelijk en vertrouwelijk behandeld.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de gewenste inhoud te leiden, werd een nieuwe structuur voor de website gecreëerd. De structuur is gebaseerd op de pijlers van de website: gezondheid, veiligheid, werk en advies. Daarnaast is gekozen voor een meerlaagse navigatie met extra aandacht voor overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Via de blauwe knop 'Klachtenloket' rechtsboven in het scherm kunnen bezoekers gemakkelijk het Klachtenloket vinden voor als ze een vraag of klacht hebben over een organisatie. Dit is een veilige ruimte waar sekswerkers gehoord en geholpen kunnen worden.

Alle inhoud is gemaakt in een gemakkelijk te begrijpen taal en is ook beschikbaar in het Engels en Spaans. De inhoud is genderneutraal en voldoet aan toegankelijkheidsnormen om zoveel mogelijk mensen te ondersteunen. Sekswerk.info is een samenwerkingsproject, wat betekent dat veel organisaties en individuen betrokken zijn geweest bij het ontwikkelen en onderhouden van Sekswerk.info, waaronder het Nederlandse Ministerie van Justitie en Veiligheid.

In het ontwerp van Sekswerk.info zijn de richtlijnen voor webtoegankelijkheid verankerd. Hierdoor is het platform nu voor iedereen toegankelijk wat ook de Google ranking ten goede komt. Zaken als kleurcontrast maakt het makkelijker voor mensen om de website te gebruiken, niet alleen voor mensen die slechtziend zijn maar ook als ze het platform buitenshuis vanaf een smartphone gebruiken. Lettertypes, zinslengte, lettergrootte en regelhoogte werden zorgvuldig overwogen. Zelfs het merklogo werd geëvalueerd.  

Sekswerk.info. Alles over sekswerk in Nederland.

Bekijk website
Splash Winner
  • Sekswerk info
  • Sekswerk 2
  • Sekswerk 3

Sekswerk.info. Alles over sekswerk in Nederland.

Bekijk website