Cases

Publieke participatie digitaliseren door een offline buurtbudgetspel - online te brengen

Social / Community

Het digitaliseren van een gamified manier om het publiek te laten participeren in budgetprioritering en -toewijzing.

gem venlo

Elk jaar mogen de bewoners van de Vastenavondkamp in Venlo beslissen hoe het buurtbudget van €90.000,- geprioriteerd en toegewezen wordt. Zij komen bijeen in lokale cafés en buurthuizen om een pokerachtig spel van 3 rondes te spelen om de thema's te prioriteren. Daarna konden ze projecten in verband met deze thema's inleveren. Allemaal om te beslissen hoe het budget wordt verdeeld over de thema's en de volgende projecten. Vanwege de pandemie kregen wij de uitdaging om dit hele proces te digitaliseren. En dat hebben we gedaan!

We bouwden een omgeving waar bewoners een account konden aanmaken. Nadat de gebruiker was gevalideerd als Vastenavondkamp bewoner werd er voor elke ronde contact opgenomen. Ronde start, -herinneringen, -samenvattingen etc. Allemaal om bewoners betrokken te houden. En het spel zelf? Het gaat als volgt:

Ronde 1 Iedere bewoner mag kiezen hoe hij de €90.000,- wil verdelen over 12 thema's zoals bijvoorbeeld cultuur, natuur of veiligheid. Dit kunnen ze doen door 9 munten, die symbool staan voor €10.000,-, te verdelen over minimaal 4 verschillende thema's.

Ronde 2 In deze ronde kunnen bewoners een onbeperkt aantal projecten binnen de thema's indienen. Het budget dat in ronde 1 is verdeeld wordt gepubliceerd. Dit om te voorkomen dat mensen projecten indienen die het budget van de thema's in ronde 1 overschrijden.

Ronde 3 Nu alle themabudgetten en projecten uit de vorige rondes duidelijk zijn, is het tijd om alle goedgekeurde projecten te prioriteren. Per thema krijgt elke inwoner 3 punten te verdelen over 1 tot 3 projecten.

Na deze drie rondes lanceert het gemeentebestuur van Venlo de ingediende projecten, rekening houdend met de prioriteit die bewoners samen hebben bepaald.

Het spel is van maart tot juni 2021 voor de 1e keer gespeeld. Nu staat het platform klaar om in 2022 opnieuw gebruikt te worden! Vanwege het grote succes gaan vier andere wijken in Venlo ook gebruik maken van dit platform!

Omdat het spel nu nog niet gespeeld wordt doet de website er geen recht aan. Om de volledige integraliteit van het project te laten zien kunt u kijken op ons Invision bord en door de verschillende fases klikken : https://projects.invisionapp.com/share/V2ZEENNG4R5#/screens.  Dit toont de omvang van het project en alle stappen die bewoners kunnen nemen in het proces van het spel.

Publieke participatie digitaliseren door een offline buurtbudgetspel - online te brengen

Bekijk website
  • Venlo

Publieke participatie digitaliseren door een offline buurtbudgetspel - online te brengen

Bekijk website