Cases

Digitale revolutie voor bibliotheken

Overheden

Een virtuele bibliotheek voor iedereen in Nederland: het ultieme doel van de deelnemende bibliotheken De Nieuwe Bibliotheek, AanZet, Flevomeer en toekomstige deelnemers. Samen met deze bibliotheken bouwde Hoppinger een schaalbaar platform, gebaseerd op state-of-the-art technologie en een headless Drupal CMS, dat 'een leven lang leren' ondersteunt door een moderne gebruikerservaring.

DNB Banner

24/7 toegang tot alles wat de bibliotheek te bieden heeft, van boeken tot activiteiten en cursussen. Dat is de visie van de bibliotheken die deelnemen aan het Virtueel Bibliotheek Platform: een platform dat toegankelijk is voor alle bibliotheken om te profiteren van gezamenlijke en individuele ontwikkelingen en innovaties van het platform. In 2019 startte Bibliotheek AanZet samen met Hoppinger een digitale revolutie in bibliotheekland met de ontwikkeling van een schaalbaar platform, gebaseerd op state-of-the-art technologie en een headless Drupal CMS, dat 'een leven lang leren' ondersteunt door een moderne gebruikerservaring. 

Sinds 2021 is het Virtueel Bibliotheek Platform (VBP) beschikbaar gesteld voor andere bibliotheken. Door de krachten te bundelen, hebben alle deelnemende bibliotheken het voordeel van gezamenlijke ontwikkeling en innovaties. Dankzij een subsidie van de provincie Flevoland sloot De Nieuwe Bibliotheek Almere zich aan en vierden zij op 1 september 2021 de go-live van hun platform. Het grote voordeel van het platform is dat de bibliotheken collectief en snel kunnen innoveren, maar in zoverre autonoom blijven dat ze toch hun eigen lokale initiatieven en activiteiten kunnen uitrollen en een eigen merkidentiteit hebben. 

Het platform van De Nieuwe Bibliotheek bevat de standaard functionaliteit zoals een overzicht van de volledige collectie, een agenda van activiteiten met een handige zoekfunctie en informatie over de verschillende locaties. Maar er is ook ruimte voor functionaliteit die specifiek is voor De Nieuwe Bibliotheek. Zo bevat het activiteitenoverzicht een integratie met een SharePoint-lijst om activiteiten uit op te halen. En je kunt online een ruimte of werkplek reserveren via het platform van De Nieuwe Bibliotheek. Ook is er hard gewerkt aan een tool voor hybride programmering, inclusief een integratie met het ticketsysteem. De tool faciliteert de naadloze combinatie van online en offline evenementen en zal binnenkort worden gelanceerd. Het VBP-platform zal ook worden verrijkt met de nieuwe functionaliteit en wordt beschikbaar voor andere bibliotheken die zich aansluiten bij het platform. 

Digitale revolutie voor bibliotheken

Bekijk website
Splash Runner up
  • DNB1
  • DNB2
  • DNB3

Digitale revolutie voor bibliotheken

Bekijk website