Cases

Coronaplein.nu (Longfonds): Gemeenschapsplatform voor mensen met Longcovid

Gezondheidszorg

Longfonds geeft mensen een stem en biedt ze een luisterend oor met Coronaplein.nu, een platform voor mensen die worstelen met de naweeën van een COVID19-infectie.

corona

Al heel snel na de uitbraak van het coronavirus in Nederland begonnen veel mensen aanhoudende klachten bij Longfonds te melden, zoals kortademigheid, verminderd uithoudingsvermogen en (chronisch) hoesten. Zij vroegen om hulp en informatie. Maar omdat het een nieuw virus was, was er niet veel bekend en kregen mensen vaak niet de hulp die ze nodig hadden.

De Long Alliantie Nederland (LAN) en Longfonds besloten hun krachten te bundelen. Zij vroegen iO (voorheen One Shoe) om op de snelst mogelijke manier een online community te creëren voor iedereen die last heeft van COVID19 gerelateerde klachten. Een plek met informatie, ondersteuning, behandeling en advies. Voor nu en voor later.

Zo ontstond het idee voor een op Drupal gebaseerd community platform. We kozen voor Drupal 8 omdat het een hoge mate van privacy biedt voor bezoekers en de modulaire werkwijze van Drupal veel flexibiliteit bood. De keuze voor een community platform was gebaseerd op de volgende twee inzichten:

1. Mensen de kans geven deel uit te maken van een actieve en betrokken gemeenschap geeft hen het gevoel erbij te horen en helpt hen zich open te stellen voor de moeilijkheden waarmee ze geconfronteerd worden. We wilden een online omgeving creëren die mensen ervan bewust maakt dat er lange COVID19-patiënten zijn zoals zij, en hen een veilige ruimte bieden om informatie, medeleven en steun te vinden. Niemand anders kon dat soort steun bieden dan mensen die hetzelfde meemaken.

2. Als we mensen met elkaar in contact brengen en gedeelde ervaringen verzamelen, kunnen we deze informatie ook verzamelen als waardevolle input voor verder onderzoek naar COVID19 - uiteraard met toestemming van de betrokkenen. Daarom vervult het platform ook een analyse- en onderzoeksfunctie. Als we de ziekte beter leren kennen, kunnen we ook betere zorg voor deze mensen organiseren.

Coronaplein.nu (Longfonds): Gemeenschapsplatform voor mensen met Longcovid

Bekijk website
Splash Runner up
  • Coronplein1
  • Coronplein2
  • Coronplein3
  • Coronplein4

Coronaplein.nu (Longfonds): Gemeenschapsplatform voor mensen met Longcovid

Bekijk website