Groepsfoto van DrupalJam 2016
Hou de DrupalJam site in de gaten voor informatie over DrupalJam 2017

DrupalJam 2016

Ruim 350 specialisten en branchegenoten kwamen op 12 Mei samen in De Fabrique in Utrecht voor een dag netwerken, kennis delen en genieten van een stevige line-up van sprekers én het mooie weer. Als organisatie kijken we terug op een geslaagd evenement waar Drupal evangelisten, gebruikers en business konden verbinden en van elkaar hebben kunnen leren. DrupalJam was compleet uitverkocht. Nog tijdens de openingskeynote werd #DrupalJam trending op Twitter. Voor het eerst sinds 2007 heeft de organisatie punten als aansprakelijkheid en deurbeleid moeten agenderen. Dat is een goed teken, DrupalJam groeit nog steeds!

Boris Veldhuijzen Van Zanten (co-founder van The Next Web wat deze week plaatsvind), Steven Pemberton en Iskander Smit waren enkele van ruim 16 sprekers die het aanwezige publiek meenamen in de wereld van digitaal ondernemen, browser ecosytemen en visie op technologische ontwikkelingen.

Drupal heeft als succesvol CMS framework raakvlak met al deze onderwerpen. Opnieuw werden inhoudelijke tracks over Drupal, over code en community aangevuld met inspirerende verhalen over business, web en visie. Het gevarieerde programma werd door de aanwezigen dan ook met een ruime 7 gewaardeerd. Er zijn dit jaar ook meer nieuwkomers en gebruikers op DrupalJam, die Drupal vooral kennen vanuit de eigen praktijk. DrupalJam richt zich de afgelopen jaren op een wat breder publiek en is niet enkel technisch van aard. Waar Drupal experts vooral voor de technologie komen, is het goed om te zien dat RTL Nieuws haar ervaringen komt delen zodat meer bedrijven en gebruikers kennis kunnen maken met Drupal. Dit draagt bij aan promotie van Drupal en verbreding van de adoptie en gebruik, één van de kerndoelstellingen van de organisatie.

Evenementen om te verbinden

Stichting Drupal Nederland is een team van vrijwilligers die Drupal evangeliseren en specialisten, ontwikkelaars en bedrijven aan elkaar verbindt op het gebied van Drupal. Naast DrupalJam organiseerde zij tweemaal Drupal Training Day, waar ruim 200 studenten uit Nederland en Vlaanderen kennis maakte met het ontwikkelplatform. De Drupal Splash Awards is de eigen branchegerelateerde uitreiking aan bijzondere projecten en personen, onlangs gehouden en met ruim 100 personen in Muntgebouw Utrecht ook een zeer groot succes. Daar zijn we als stichting en team van enthousiaste vakgenoten super trots op.

Roep om hulp

We lopen hiermee wel tegen de grenzen aan van wat vrijwillig mogelijk is, terwijl er aan plannen en ambities geen gebrek is. Daarom deed Imre Gmelig Meijling, die DrupalJam nu voor de vierde keer mee organiseerde, bij de opening van DrupalJam een oproep om mee te helpen en te denken hoe DrupalJam kan blijven voortbouwen én groeien. Uiteindelijk dragen DrupalJam en de andere initiatieven van Stichting Drupal Nederland bij aan de groei van Drupal, zowel in bereik van nieuwe open source ontwikkelaars als zakelijk bij potentiële gebruikers en bedrijven.

Over Drupal

1 op de 40 websites wereldwijd draait op Drupal, waaronder RTL Nieuws, Amnesty International en Het Witte Huis. Drupal wordt dagelijks onderhouden en uitgebreid door ruim 20 duizend ontwikkelaars die over de hele wereld vanuit projecten voor opdrachtgevers of vrijwillig een bijdrage leveren. Doordat het open source is, kunnen bedrijven makkelijker overstappen naar een andere leverancier; er is geen vendor-lockin. Bovendien brengt Drupal zelf geen licentiekosten met zich mee.

Agenda

Op 11-12 Juni organiseert Stichting Drupal Nederland een codesprint voor een revisie van Drupal.nl. Een weekend lang wordt er o.b.v. een product backlog en een visueel ontwerp, door ontwikkelaars van diverse bedrijven belangeloos gewerkt aan een nieuwe versie van de website. Deze zal Drupal bij een breed publiek in Nederland onder de aandacht brengen. Wil je hieraan meedoen? Of wil je meer weten over Drupal of andere initiatieven van Stichting Drupal Nederland? Stuur dan een e-mail naar meedoen@stichtingdrupal.nl

Wil je zien wat je gemist hebt of jezelf terug vinden op DrupalJam? Bekijk dan de foto’s van DrupalJam 2016 in het Google Album.

Hosting sponsored by the Drupal Cloud Hosting Service