Drupal 9 - The most beautiful CMS Ever!
Ongekende online mogelijkheden met Drupal 9!

Drupal 9 komt eraan: tijd voor de grootste online borrel aller tijden

Op 3 juni is het zo ver: dan verschijnt Drupal 9, de vernieuwde versie van het content management systeem dat continu verbeterd wordt door een wereldwijde gemeenschap van meer dan twintigduizend ontwikkelaars en professionals. Drupal 9 is een direct resultaat van de routekaart zoals die werd geschetst tijdens de laatste DrupalCon in november vorig jaar in de Amsterdamse RAI.

Krachtige platform

De belangrijkste highlights die toen al genoemd werden, keren nu terug in versie 9. Om te beginnen is het gebruiksgemak en de gebruiksvriendelijkheid verbeterd. Drupal 9 helpt gebruikers nog beter de vele mogelijkheden te benutten die het krachtige platform te bieden heeft.

Aan voorkant is dat te zien door nieuwe features zoals de layout builder, waarmee een Drupal platform sneller opgemaakt kan worden. Aan de achterkant zorgt de vernieuwde redactie interface voor het eenvoudiger inrichten en publiceren van content. Door enerzijds de leercurve minder stijl te maken en anderzijds de workflow en ingebouwde helpfunctie te verbeteren, komt de architectuur ‘onder de motorkap’ beter tot zijn recht.

Veiliger en makkelijker

Naast gebruiksgemak is ook de total cost of ownership aangepakt. Voor de release van Drupal 9 is ongebruikte, nutteloze of zelfs schadelijke code verwijderd. Dat vermindert foutkansen en maakt de totale codebase veiliger en makkelijker te onderhouden. Wat de kosten ook naar beneden drijft: voor de update naar Drupal 9 is een installatie van de vorige versie Drupal 8 voldoende. Updaten naar deze major update gaat net zo makkelijk als bij de minor updates.

Tot slot bevestigt Drupal opnieuw de reputatie als meest veelzijdige webexperience platform door nog meer als vertrekpunt voor de verspreiding van content te fungeren. In het ontwerp van Drupal 9 staat het eenmalig publiceren (API first) en via tal van verschillende platforms verspreiden centraal. Dat hoeft niet alleen via websites maar kan ook middels voice, mobile of welk ander kanaal zich in de toekomst aandient.

Niet geruisloos

Uiteraard blijft Drupal 9 in alles een flexibel platform waar een bijna oneindig aanbod van 3d party softwareleveranciers op kan worden aangesloten, van webshops tot social mediaplatforms.

Om de release van Drupal 9 niet geruisloos voorbij te laten gaan, organiseert de Drupal Association, de organisatie die Drupal beheert en uitdraagt op 3 juni een drietal celebrations. De eerste is een wereldwijde Twitterwave waarbij de vele tienduizenden leden van de community tweets versturen om de release te vieren. #Drupal9.

Grootste online borrel

Daarnaast volgt een reeks video’s waarin de community laat zien hoe zij, ieder op geheel eigen wijze, de release van Drupal 9 viert. En tot slot staat op 3 juni de grootste online borrel ter wereld op het programma. Wereldwijd schuiven tienduizenden Drupalfans tegelijk aan via Jitsi of Google Meet om het glas te heffen op het vernieuwde Drupal 9.

Stichting Drupal Nederland verbind Drupal gebruikers, professionals en leveranciers in Nederland en viert de lancering mee door een Launch Party te organiseren, Check de meetup en kom met ons het glas heffen. Geheel online, natuurlijk.

Group picture Hearts - DrupalCon Amsterdam 2019
Foto: Daniël Menno Smidt / Group picture Hearts - DrupalCon Amsterdam 2019

 

Hosting sponsored by the Drupal Cloud Hosting Service