Drupal 8 website weergegeven op een tablet
Ongekende online mogelijkheden met Drupal 8!

Drukbezochte DrupalCon Amsterdam 2019 in de RAI

Deze week vond het grootste Drupal evenement ter wereld, DrupalCon, plaats in Amsterdam. Duizenden Drupal gebruikers, ontwikkelaars en andere geïnteresseerden kwamen hier samen voor keynotes, trainingen, sessies en om te netwerken met de hechte community. Highlights van de conferentie waren onder andere de keynote (“Driesnote”) van oprichter Dries Buytaert, de Contribution Day en de International Splash Awards. 

 

De conferentie opende met de Driesnote, waarin Drupal bedenker Dries Buytaert zijn visie op Drupal deelt en de roadmap en ontwikkelingen toelicht. Zijn belangrijkste punten in een notendop:
  • Drupal 9 wordt op 3 juni 2020 gelanceerd. Upgraden van versie 8 naar 9 is zeer eenvoudig en dus kostenefficiënt.
  • Tussentijdse verbeteringen kunnen steeds sneller worden geïmplementeerd.
  • Boodschap voor Drupal leveranciers (oftewel agencies die Drupal toepassen): hoe meer ze bijdragen, hoe beter hun USP. Bijdragen aan Drupal helpt sales. 
  • Drupal zet hoog in op toegankelijkheid: voor beginners die met het systeem gaan werken, mensen met beperking, bezoekers met een langzame internetverbinding, mobiele gebruik, etc. 
De volledige Driesnote kan hier bekeken worden.

Tijdens de internationale Splash Awards werden prijzen uitgereikt voor de beste Drupal projecten van het afgelopen jaar. Winnaars en runners up in 11 categorieën ontvingen een award, en non-profit Concern Worldwide van het Brits-Amerikaanse SystemSeed werd Website van het Jaar. In totaal gingen er maar liefst 8 awards naar Nederlandse bureaus en hun klanten. Met het highlighten van de business cases achter de websites wordt ook de kracht van open source belicht. Op splashawards.org is een overzicht van alle winnaars en genomineerden te vinden.

De Contribution Day op donderdag  gaf bezoekers de mogelijkheid om ter plekke bij te dragen aan het “Drupal Project”. De dag was niet alleen bedoeld voor ontwikkelaars, maar voor iedereen die iets kan toevoegen op zijn of haar eigen manier. Terwijl DrupalCon op vrijdag 1 november officieel voorbij is, heeft de ontwikkelgemeenschap met ondersteuning van Stichting Drupal Nederland nog een aanvullende dag georganiseerd en in B.Amsterdam een ruimte gehuurd om door te werken aan de volgende release. Dankzij deze leden van de open source community, worden er significante bijdrages geleverd aan de toekomst van het platform. 

Voor Stichting Drupal Nederland is DrupalCon de perfecte gelegenheid geweest om samen te komen met de internationale Drupal Association en gezamenlijke doelen af te stemmen omtrent het op de kaart zetten van Drupal, zowel lokaal als internationaal. Volgend jaar zal er wederom een DrupalCon in Europa plaatsvinden. 
Hosting sponsored by the Drupal Cloud Hosting Service