Drupal 8 website weergegeven op een tablet
Volg onze Meetup groep zodat je geen enkel Drupal evenement hoeft te missen.

Het belang van codesprints

In de Drupal community zijn zogenaamde codesprints enorm belangrijk. Codesprints zijn (meestal face-to-face) bijeenkomsten waar een groep ontwikkelaars samenkomt om te overleggen, besluiten te nemen en te ontwikkelen. Dit soort meetings vinden vaak plaats tijdens Drupal evenementen. Bijvoorbeeld tijdens DrupalCon, waarbij zo'n 30 ontwikkelaars de hele week alleen maar 'sprinten' en weinig van de conferentie meekrijgen. Tijdens DrupalCon wordt er meestal gewerkt aan Drupal core, maar er zijn ook diverse andere codesprints met soms specifieke doelen.

Er zijn verscheidene redenen om mee te doen aan zo'n codesprint. Je kunt het doen omdat je iets wil bijdragen/teruggeven aan Drupal. Of omdat je wil brainstormen met gelijkgestemden over een technische oplossing. Maar het is ook een geweldige mogelijkheid om de Drupal community te leren kennen en om jezelf zichtbaar te maken in deze community. Momenteel vonden en vinden er een aantal codesprints plaats in Nederland. Hierbij een kort overzicht:

Drupal.nl codesprint

De nieuwe drupal.nl website is het resultaat van een codesprint. In juni 2016 is de basis gelegd voor de nieuwe website. Een groep van zeven vrijwilligers heeft in één weekend de nieuwe website gebouwd. Inmiddels heeft er een tweede codesprint plaatsgevonden bij LimoenGroen in Amsterdam, waarbij dit keer zes ontwikkelaars vrijwillig een dag gewerkt hebben aan de website. Een volgende codesprint voor de website zal in Januari plaatsvinden.

Drupal vertaalsprint

Op 18 december vond er een zogenaamde vertaalsprint plaats bij Synetic in Haarlem. Tien mensen waren de hele dag bezig om de interfacetekst van Drupal te vertalen van het Engels naar het Nederlands. Een enorme klus; in de ochtend waren er 1057 strings (tekstregels) te vertalen. Aan het eind van de dag hebben we dit aantal kunnen terugbrengen naar 789. Wil je meehelpen? Dat kan online op localize.drupal.org.

Drupal vrijwilligers aan het werk tijdens de vertaalsprint
Hard aan het werk tijdens de vertaalsprint

Drupal paragraphs sprint

Op 10 februari vindt er een codesprint plaats rondom de populaire Paragraphs module. Deze sprint wordt gehost door MediaMonks in Hilversum. Wil je eens een codesprint meemaken? Meld je dan aan!

Organiseer zelf een codesprint

Als leverancier zijn codesprints een goede manier om meer bekendheid in de Drupal community te verkrijgen. Wil je eens wat terugdoen voor de community? Organiseer dan een codesprint! Geen idee hoe dit moet? Mail dan naar info@stichtingdrupal.nl en wij helpen je op weg.

Hosting sponsored by the Drupal Cloud Hosting Service